„Při narození je dítěti předáván matčim mikrobiom. Dobrý či špatný, dítě dostane, co dostane.“
„Krátká doba kojení (nebo dokonce jeho absence), časté užívání antibiotik, u dívek také užívání antikoncepce, konzumace zpracovaných potravin a mnohé další faktory pak mohou přispět k nerovnováze střevnímho mikrobiomu (střevní flóry).“
„Zdá se, že zdravý dětský trávicí systém je klíčový pro podporu správného psychického vývoje.“
„Kvalita střevního mikrobiomu se v průběhu generací výrazně zhoršila. Dnes existují nemoci, které neexistovaly před 50 lety.“
Představa o zdraví střeva konečně vstupuje do hlavního proudu. Což je tak trochu ironické, vzhledem k tomu, že nás už Hippokrates, otec moderní medicíny varoval: „Všechny nemoci začínají ve střevech.“

Gut and psychology syndrome (GAPS), Dr. Natasha Campbell-McBride
Autorkou knihy Gut and psychology syndrome je Dr. Natasha Campbell-McBride, zakladatelka The Cambridge Nutrition Clinic a tvůrce protokolu GAPS. Kniha popisuje princip tohoto protokolu a je hlavním nástrojem k jeho pochopení.
Dr. Campbell-McBride ěří ve spojitost a vzájemném vlivu mezi poruchami učení, výběrem potravin a nápojů, a stavem trávicího systému. Na základě osobních a klinických zkušeností s nespočtem dětských i dospělých pacientů trpících neurologickými poruchami a psychiatrickými stavy navrhla GAPS protokol, který se zabývá vlivem střevního mikrobiomu na psychický a zdravotní stav.
Účelem tohoto protokolu je léčba výstelky střev, obnova rovnováhy střevního mikrobiomu a posílení imunitního systému. Tohoto cíle je dosaženo prostřednictvím specifického způsobu stravování tzv. GAPS diety.