ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

K vánočním svátkům bezprostředně patří pečení cukroví, což může pro některé představovat riziko nechtěných kilogramů navíc. A právě proto si pozornost a důvěru čím dál více získávají recepty s názvem Zdravé vánoční cukroví, které slibují mlsání bez tloustnutí.

Hlavními surovinami pro přípravu tohoto cukroví jsou především sušené ovoce, ořechy a olejnatá semena, mandlová nebo kokosová alternativa mléka. Bílý cukr je zaměněn za med nebo třtinový cukr, místo bílé mouky se používá celozrnná nebo datlová pasta, a náplň netvoří krém z mascarpone, ale z ořechového másla. Pravdou je, že tyto suroviny jsou z hlediska výživy daleko hodnotnější než suroviny použité k přípravě tradičního vánočního cukroví, které je zdrojem jen tzv. prázdných kalorií. Nicméně i zdravé cukroví, stejně jako to tradiční, obsahuje kalorie, a to zpravidla ve vysokém množství. Proto nelze říci, že by se po něm nedalo přibrat. I raw kulička může obsahovat stejné množství energie jako vanilkový rohlíček, jen je připravená z nutričně hodnotnějších surovin. Otázkou pak může být, dokáže jedna raw kulička významně přispět ke zdraví? A naopak může  jeden vanilkový rohlíček zdraví negativně ovlivnit?

Zdravé vánoční cukroví je z hlediska surovin výživově hodnotnější, nicméně z hlediska obsahu energie by se mělo jíst v umírněném množství, stejně jako to tradiční.  

PAMATUJTE:

  • Zdravé vánoční cukroví je výbornou volbou pro zpestření vánočního stolu.
  • Ať je vánoční cukroví připravené z nutričně hodnotných surovin nebo ne, pořád platí, že energie přijímaná v nadměrném množství se ukládá do tukových zásob.
  • Vánoční nárůst hmotnosti není výsledkem jen mlsání, ale také snížené pohybové aktivity během tohoto období (proto stavte sněhuláky,  choďte na hřbitov zapalovat svíčky či bruslete:-)).
  • Mějte na stole nejen cukroví, ale také nakrájené čerstvé ovoce – to si lze namáčet do zakysané smetany nebo hořké rozpuštěné čokolády či jen posypat skořicí.
  • Dejte si pozor na „tekuté kalorie“ v podobě vaječného likéru a punče.

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *