VAŠE LEDNIČKA=VÁŠ PŘÍTEL

„Co oči nevidí, srdce nebolí.“ Naplňte svou ledničku jen tím, co se doopravdy slučuje s vaším stravovacím plánem. Někdy totiž mohou být emoce silnější než vaše vůle a sladké krémy nebo tučné sýry ve vaší ledničce jsou pak první na ráně.

CO BY VE VAŠÍ LEDNIČCE NEMĚLO CHYBĚT?

1.MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

  • Mléko nízkotučné nebo polotučné, zakysaný mléčný nápoj (kysané podmáslí, kyška, acidofilní nebo kefírové mléko)
  • Neochucený jogurt (doporučuji jogurt typu Skyr a Řecký jogurt Milko s 0 % tuku), tvaroh nízkotučný nebo polotučný
  • Sýr Eidam s obsahem tuku 20 nebo 30 %, Cottage sýr
  • Olomoucké tvarůžky nebo syrečky, lučina nebo pomazánka Philadelphia, máslo nebo margarín

2. MASO, MASNÉ VÝROBKY, RYBY

  • Šunka nejvyšší jakosti (kuřecí a vepřová nebo hovězí)
  • Drůbeží maso, libové hovězí a vepřové maso
  • Mořské ryby (například losos, makrela), zavináč
  • Něco navíc: ALTERNATIVA MASA: tofu

3. VEJCE A VÝROBKY Z NICH jako tekuté bílky (doporučuji) a Šmakoun

4. OVOCE (dle vaší preference)

  • borůvky, jahody, maliny, hroznové víno, broskve, meruňky, jablka (pozor, ne všechno ovoce patří do ledničky)

5. ZELENINA (dle vaší preference):

  • rajčata, papriky, salátová okurka, ředkvičky, ledový salát, špenát, mrkve, brokolice, květák

JAK SPRÁVNĚ USPOŘÁDAT POTRAVINY V LEDNIČCE?

Správné skladování potravin v chladničce je velice důležité. Oddaluje zkázu potravin, čímž prodlužuje jejich trvanlivost, a především hraje významnou roli v prevenci řady onemocnění z potravin.

Udržujte v ledničce teplotu v rozmezí 0 ° C a 5 ° C (ideálně 4 ° C). Ledničku nepřeplňujte, otevírejte ji na co nejkratší dobu.

U starších typů ledniček se teplota může v různých částech lišit. Platí, že syrové maso a ryby by měly být skladovány v nejchladnější části ledničky. U starších typů bylo tedy vhodné je skladovat na horní poličce, teplota v novějších typech ledniček je však rovnoměrně rozložená, syrové maso tedy skladujte na spodní poličce, a to pečlivě zabalené, abyste zabránili odkapávání šťávy a krve, a tak kontaminaci ostatních potravin. 

Zabraňte kontaktu tepelně upravených potravin a pokrmů se syrovým masem neboli zabraňte tzv. křížové kontaminaci. Již připravené pokrmy a polévky skladujte v nejvyšší poličce. Než je však umístíte do ledničky, nechejte je nejdříve vychladnout.

Nekupujte chlazené potraviny v nafouklém balení. Nafouklý obal je znamení, že se uvnitř množí mikroby. Příčinou může být, že výrobky byly uchovávány delší dobu při vyšších teplotách nebo že se blíží konec jejich expirační lhůty. Mléčné výrobky a uzeniny by měly být skladovány v prostředních poličkách. Krájené uzeniny vydrží čerstvé zpravidla 4-5 dní. Fermentované salámy, slaniny nebo nekrájené šunky po dobu 2-3 týdnů. Vejce by měly být skladovány v kartonech, aby byla omezena ztráta vlhkosti skrz skořápku a taktéž v prostřední části ledničky nebo jejich dveřích.

Většina ovoce a zeleniny jsou citlivé na teplotu, uchovávejte je v uzavíratelných boxech v nejspodnější části chladničky. Zejména tropické ovoce (jako je ananas a banány) a sladké brambory (batáty) jsou citlivé na chlad a neměly by být uchovávány v chladničce vůbec. Oproti tomu jablka, hrušky nebo jahody raději ano. Citrusové plody, okurky, papriky a lilek zase snadno ztrácejí v chladničce vodu. Česnek a cibule do chladničky nepatří, brambory zase skladujte na chladném, tmavém, dobře větraném místě, aby nedošlo k jejich klíčení; nenechávejte je v plastových sáčcích, raději je dejte papírového pytlíku nebo krabice.

LITERÁRNÍ ZDROJE:

[1]         Food safety: Storing perishable food. Csiro [online]. 2015 [cit. 2018-07-30]. Dostupné z: https://www.csiro.au/en/Research/Health/Food-safety/Refrigerating-foods

[2]        Home Cooking and Storage. Fsai [online]. 2017 [cit. 2018-07-30]. Dostupné z: https://www.fsai.ie/faq/domestic.html

[3]       Správné uchování potravin a pokrmů v chladničce prevence vzniku onemocnění z potravin. Szu [online]. 2004 [cit. 2018-07-30]. Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/Program_SPZ/Nebezpeci_onemocneni_z_potravin/lednicka3.pdf

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *