TIP NA KNIHU: TRADIČNÍ VÝŽIVA (BEN HIRSHBERG, 2015)

Kniha čerpá z poznatků Dr. Weston A. Price: „Dr. Price byl zubař, který ve 20. letech podnikl desetiletou cestu kolem světa, aby poznával a studoval výživu a životní styl přírodních izolovaných národů  (zajímal se například o arktickou populaci Eskymáků, Maasajů v Africe, Švýcarských horalů,  původních obyvatel Austrálie a další). Tyto národy byly totiž jedny z nejzdravějších. Netrpěly „civilizačními onemocněními“ jako je rakovina, diabetes, kardiovaskulární onemocnění atp. a vyznačovaly se rovnými zuby bez kazů. A to vše díky tradičnímu způsobu stravování.

Kniha popisuje stravu více jak deseti izolovaných národů.

  • Strava Eskymáků byla založena na rybách, rybích vejcích velrybích orgánech a tulením oleji.
  • Obyvatelé Peru jedli vysoce sacharidovou stravu postavenou především na bramborách, hlízách zvaných oca a jiné kořenové zelenině. Bílkoviny přijímali z masa lam a morčat.
  • Naopak Massaiové, velcí chovatelé dobytka, byli zase odkázáni na nízko sacharidovou stravu – jedli vše, co od svých zvířat mohli získat – maso, mléko, krev. Malé množství sacharidů jim poskytovalo bobulovité ovoce.

Ačkoli se tyto národy lišily výběrem potravin vzhledem k místním podmínkám, a tedy i v zastoupení přijímaných makroživin, stejné měly jedno: jedly potraviny, které se vyznačovaly vysokou koncentrací živin (nutrient-dense food) a vysokou kvalitou.

„Maso a vejce, které tito lidé jedl , či mléko, které pili, pocházelo od volně pasoucích se zvířat. Obilná zrna a luštěniny byly před konzumací namáčeny, nakličovány nebo fermentovány.  Neboť právě tyto procesy zajišťují, aby živiny v těchto potravinách obsažené byly nejlépe stravitelné.“

Traditional Nutrition (Ben Hirsberg, 2015)

Traditional Nutrition (Ben Hirsberg, 2015)

 

Tato kniha představuje jen lehký náhled do tradiční výživy několika isolovaných národů. Pro více informací o této problematice je skvělou volbou daleko rozsáhlejší kniha Nutrition and Physical Degeneration od samotného Dr. Weston A. Price , v které popisuje své poznatky z výzkumu. Já se na ni již také chystám.

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *