TIP NA KNIHU: STŘEVO NENÍ TABU (GUILIA ENDERSOVÁ, 2014)

Střevo je naprosto vyjímečný orgán. Tvoří dvě třetiny imunitního systému, čerpá energii z housek anebo tofu a produkuje více něž dvacet vlastncích hormonů.

Věděli jste, že kručení nevychází ze žaludku, ale z tenkého střeva? Nekručí nám z hladu, ale proto, že mezi zažíváním je konečně čas na úklid střeva (motorický komplex).

Na trávení je třeba klid. Probíhá daleko lépe u klidného knihomola než vrcholového manažera.

Trpíte na cestách zácpou? Příčin může být hned několik: nepijeme tolik tekutin jako obvykle, puzení nucení k záchodu odkládáme a konečně také hraje roli syndrom cizího záchodu. Jak můžeme zpět povzbudit své střevo ke stolici?

  • Dbejme na dostatečný pitný režim a zvyšme příjem vlákniny.
  • Zařaďme do stravy také potraviny bohaté na probiotika (fermentované mléčné výrobky nebo zelenina)
  • Nelenošme a dejme si procházku. 
  • A vždy platí pravidlo: Když se nám chce na záchoď, jděme!

Máte rádi alkohol? A věděli jste, že alkohol je schopný zvýšit bakterie produkující plyn? A to až 1000x? Některé bakterie se totiž alkoholem živí, chutná jim například kvašené ovoce.

Zvracení, to nemá nikdo rád. Zvracení však není nahodilé jako zakopnutí. Zvracení probíhá podle přesného plánu. Je to mistrovský výkon! Miliony nepatrných receptorů testují obsah našeho žaludku a vyšetřují naši krev a zpracovávají vjemy mozku, Každá jednotlivá informace se shromažďuje v rozsáhlé síti nervových vláken a odesílá se do mozku. Mozek informace vyhodnotí. Rozhodne pdle toho jak velký poplach je celkově vyvolán. Zvracet, nebo ne. Mozek to sdělí vybraným svalům, které se vzápětí pustí do díla. 

A věděli jste také toto (?):

  • Chody bohaté na sacharidy nás sice dříve postaví na nohy, ale nezasytí na tak dlouho jako bílkoviny a tuky.
  • Čípky mohou obsahovat daleko méně léčivé látky než léky, které se polykají, přesto účinkují rychleji. Pokud necheme zatěžovat naše játra, volme čípky.

A mnohé další informace se dozvíte přečtením této knihy. Která je napsána jednoduchým a opravdu zábavným způsobem. Tak by totiž odborné informace měly být předávány – co nejjednoduššeji. Každá kapitola také poskytuje seznam studií, ze kterých čerpala.

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *