TIP NA KNIHU: PODVODY NA TALÍŘI (Thilo Bode)

„Vybíráte si „zdravé“ výrobky pro děti? To jsou nejčastěji jen skryté kalorické bomby plné cukru. Nápoje z jablek s pečetí BIO? Ty mnohdy žádné jablko ani neviděly…“

„Na otázku, kolik procent ovoce se v jogurtu nachází, není snadná odpověď. většina konzumentů tento údaj z obalu pravděpodobně nevyvodí. Výrobci totiž ze zásady tuto informaci přímo neuvádí (a žádný zákon je k tomu nenutí). Deklaruje se totiž pouze podíl tzv. ovocné složky. Ovocná složka je kromě ovoce tvořena i cukrem nebo jiným sladidlem, případně barvivy, aromatickou složkou, škrobem, želatinou apod. Spočítat si to musíte sami…

Například: Jogurt s malinovou složkou (20 % hm.), obsah tuku (3,5 % hm.) v mléčném podílu, slazený. Bez přídavku aromat a barviv. Složení: jogurt (plnotučné mléko, jogurtové kultury), malinová složky (12 % hm. maliny, cukr 2 % hm. šťáva z malinového koncentrátu), modifikovaný kukuřičný škrob, glukózo-fruktózový sirup, šťáva z hroznového koncentrátu, zahušťovadlo pektin.

Jaký podíl představují maliny? Pokud vás napadá odpověď 20 % nebo 12 %, pak jste potravinářům sedli na lep. Ve skutečnosti totiž musíte vypočítat, kolik je 2 % z 20 % (tedy 20*0,12). Výsledné číslo je 2,4 %. V jogurtu tak není víc než 2,4 % malin, což ve 150g balení odpovídá 3,6 g. Jednu malinu tam tedy výrobce dal.“

„Označení o nutriční hodnotě GDA na obalech potravin značí obsah kalorií, cukru, tuku, nasycených mastných kyselin a soli, a to v gramech na porci… Tyto údaje se vztahují k porcím, jejichž velikost si výrobci stanoví naprosto svévolně. Je jasné, že výrobci uvádějí co nejmenší porce… čím menší porce, k níž se údaje vztahují, tím nevinněji vypadají obsažené výživové hodnoty…“

Podvody na talíři (Thilo Bode)

Podvody na talíři (Thilo Bode)

 

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *