SVĚT POTRAVIN

Cena bývá často hlavním kritériem při výběru potravin řady spotřebitelů. Poslední dobou však stoupá zájem o výběr potravin také podle surovinového složení a výživové hodnoty. Naučte se v této problematice orientovat i vy:

VEJCE

Pokud chceme zachovat ve vejci co nejvíce výživných složek a zvýšit jeho stravitelnost, vaječný bílek je třeba před konzumací dostatečně tepelně upravit, zatímco žloutek by měl zůstat téměř syrový.

GHEE

Ghee neboli přepuštěné máslo neboli čistý máselný tuk zbavený vody a mléčných bílkovin. Vhodný pro lidi s laktózovou intolerancí, opatrnost pro lidi s alergií na bílkovinu kravského mléka.

VÝVAR

Masové vývary jsou nedílnou součástí GAPS protokolu. Jsou ale také oblíbeným pokrmem v tradiční kuchyni. Vývar byl odjakživa vnímán jako zdroj minerálních a zdraví prospěšných látek. Množství výzkumů na toto téma je ale velmi málo.

ČOKOLÁDA

Studie ukazují, že hořká čokoláda (70-85%) má více antioxidantů než většina potravin, a má přímý vliv na zlepšení inzulínové sensitivity. Ale zároveň se jedná o energeticky denzní potravinu, jejíž nadměrná konzumace může přispívat k nárůstu hmotnosti, včetně zdravotních komplikací s ní spojených [1] . Ačkoli má mléčná čokoláda podobnnou energetickou hodnotu (2 290 kj/100 g) […]

ULTRAZPRACOVANÉ POTRAVINY ANEB CO TĚLO NEŽÁDÁ

Během evoluce lidská výživa prošla významnými změnami, především posunem od tradiční výživné stravy k průmyslově zpracovaným potravinám. Tyto potraviny prochází mnoha technologickými procesy, jsou vyrobeny ze směsi velkého množství levných přísad a aditivních látek, a vyznačují se vysokou energetickou denzitou, velkým množstvím cukrům, tuku a soli. Všechny tyto aspekty mohou zvyšovat riziko vzniku nadváhy, obezity a s nimi související onemocnění.

MĚLI BYSTE VĚDĚT: Jak se nutričně liší celozrnné pečivo od bílého

Mnozí jej označují jako bílý „jed“. Pokud bychom si definovali slovo “ jed, zjistili bychom, že jedem může být vše v závislosti na snědeném množství. Bílé pečivo raději označujme jako „prázdnou energii“. Tento pojem se používá pro potraviny/nápoje, které sice poskytují hodně energie, ale neobsahují nic jiného než „rychlé“ cukry (typicky sladké limonády, cukroví a sladkosti), […]