Během evoluce, lidská výživa prošla významnými změnami, především posunem od tradiční výživné stravy k průmyslově zpracovaným potravinám.
Chcete-li kvalitní stravu, zaměřte se na příjem opravdových celistvých potravin, které vznikají přirozeným způsobem či jsou upravovány tradičními metodami. Preferujte sezónní a lokání potraviny. Nakupujte od farmářů, kteří svou práci dělají poctivě a s láskou za účelem co nejvyšší kvality, nikoli kvantity.
Přístup slepicím na pastvu umožňuje, aby jedly to, co je jim přirozené – trávu, červy a různý hmyz. Protože slepice nejsou vegetariáni, ale všežravci. Pokud jsou slepice krmeny pouze zrním, je to pro ně nepřirozené, a jejich vajíčka (ani maso) nám žádnou kvalitu z hlediska výživy nenabídnou. Pokud chceme zachovat ve vejci co nejvíce výživných složek a zvýšit jeho stravitelnost, vaječný bílek je třeba před konzumací dostatečně tepelně upravit, zatímco žloutek by měl zůstat téměř syrový. Ghee neboli přepuštěné máslo neboli čistý máselný tuk zbavený vody a mléčných bílkovin. Vhodný pro lidi s laktózovou intolerancí, opatrnost pro lidi s alergií na bílkovinu kravského mléka. Masové vývary jsou nedílnou součástí GAPS protokolu. Jsou ale také oblíbeným pokrmem v tradiční kuchyni. Vývar byl odjakživa vnímán jako zdroj minerálních a zdraví prospěšných látek. Množství výzkumů na toto téma je ale velmi málo. Studie ukazují, že hořká čokoláda (70-85%) má více antioxidantů než většina potravin, a má přímý vliv na zlepšení inzulínové sensitivity. Ale zároveň se jedná o energeticky denzní potravinu, jejíž nadměrná konzumace může přispívat k nárůstu hmotnosti, včetně zdravotních komplikací s ní spojených [1] . Ačkoli má mléčná čokoláda podobnnou energetickou hodnotu (2 290 kj/100 g) […] Banánové chipsy nejsou „zdravější“ (ani dietnější) alternativou bramborových chipsů. Nepleťme si sušený banán s banánovými chipsy. Rozdíl lze poznat nejen na chuti a konzistenci, ale i na nutričních hodnotách. Během evoluce lidská výživa prošla významnými změnami, především posunem od tradiční výživné stravy k průmyslově zpracovaným potravinám. Tyto potraviny prochází mnoha technologickými procesy, jsou vyrobeny ze směsi velkého množství levných přísad a aditivních látek, a vyznačují se vysokou energetickou denzitou, velkým množstvím cukrům, tuku a soli. Všechny tyto aspekty mohou zvyšovat riziko vzniku nadváhy, obezity a s nimi související onemocnění. Zdravé vánoční cukroví bez výčitek? Lze mlsat a nepřibrat? NUTRIČNÍ TERAPEUTKA NA CESTÁCH: RUMUNSKO
PROČ VEJCE Z VOLNÉHO VÝBĚHU?
VEJCE
PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO (GHEE)
VÝVAR
ČOKOLÁDA
MĚLI BYSTE VĚDĚT: BANÁNOVÉ CHIPSY VS. BRAMBOROVÉ CHIPSY
MĚLI BYSTE VĚDĚT: BANÁNOVÉ CHIPSY VS. SUŠENÝ BANÁN
ULTRAZPRACOVANÉ POTRAVINY ANEB CO TĚLO NEŽÁDÁ
ZDRAVÉ VÁNOČNÍ CUKROVÍ
JAK CHUTNÁ RUMUNSKO