I.FÁZE ÚVODNÍ DIETY (GAPS)

Nastavení protokolu GAPS musí být přizpůsobeno zdravotním potřebám jedince, proto tyto informace, které zde poskytuji, neberte jako návod k této dietě. 

Základem první fáze Úvodní diety GAPS jsou masové a rybí VÝVARY, a to domácí, žádné komerčně připravované bujóny či jiné alternativy vývarů.

Vývary připravujte z kloubů, kostí, kostní dřeně a masa, celého kuřete, drobů z hus a kachen, bažantů, celých ryb, rybích hlav atd. Je nezbytné používat kosti a klouby, protože oproti masu poskytují ony potřebné léčivé látky. Želatinové měkké tkáně kolem kostí a v kostní dřeni poskytují jedny z nejlepších látek pro léčbu střevní výstelky a podporu imunitního systému. Je dobré začít s kuřecím vývarem, který je zvlášť šetrný k žaludku.

Je důležité jíst veškerý tuk, který se do vývaru uvolní nebo jej získáte od kostí či z masa (doporučuji rozmixovat a přidávat do každé porce vývaru). Živočišné tuky jsou důležité pro podporu hojení střevní výstelky.

Vývar vydrží v lednici 7 dní. Ohřívejte jej klasicky na plotně, nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Popíjí se několikrát denně jako nápoj, a slouží také pro přípravu ZELENINOVÝCH POLÉVEK, které jsou hlavním jídlem této fáze.

Povolená zelenina v této fázi je například brokolice, květák, cibule, mrkev, petržel, dýně,cuketa a další. Zakázaná zelenina vzhledem k vysoké vláknitosti je například řapíkatý celer. Důležité je odstranit všechny tvrdé části zeleniny, jako jsou stonky od brokolice a květáku, semínka a slupka z dýně, slupka z cukety apod. Konzumace vlákniny a jiných látek, které by mohly dráždit střevo a bránit tak v jeho léčbě jsou zakázány. 

Je doporučeno se neomezovat v konzumovaném množství jídla a jíst tyto polévky, kolikrát denně je libo. Jídlo nesmí být ohříváno v mikrovlnné troubě, ale klasicky na plotně.

Do jídelníčku je také důležité zařadit FERMENTOVANÉ POTRAVINY, a to hned od začátku. Mohou být zařazeny v podobě fermentované zeleniny nebo kvašených mléčných výrobků. Do jídelníčku však musí být přidávány postupně, aby se předešlo nežádoucím reakcím. Stačí si dát 1-2 čajové lžičky šťávy k vývaru po dobu 2-5 dní, poté 3-4 čajové lžičky po dobu dalších 2-5 dní atd. Dokud nebudete moci přidat někaolik čajových lžiček s každou porcí polévky/vývaru. Šťávu můžete pít spolu s polévkou/vývarem nebo ji přidávat přímo do ní (v tomto případě však doporučuji, aby byla polévka dostatečně chladná, aby vám vysoká teplota zničila všechny probiotické bakterie).

Je dobré začít se šťávou z fermentované zeleniny, například z kyselého zelí nebo z červené řepy, která je narozdíl od fermentovaných mléčných výrobků velmi dobře snášena. Samotná zelenina v této fázi nejí, má totiž hodně vlákniny, čímž je obtížněji stravitelná.

Z fermentovaných mléčných výrobků se doporučuje začít s domácím kefírem (lepší je začít s kefírem připraveného z kosího mléka, bývá lépe tolerováno než kravské), domácím jogurtem, zakysanou smetanou nebo syrovátkou.

Nápoje

Krom vývaru můžete popíjet zázvorový čaj, vodu s vymačkanou šťávou z citrónu nebo jen čistou filtrovanou vodu.

Zázvorový čaj připravíte tak, že asi lžičku nastrouhaného zázvoru zalijete vroucí vodou a na 3-5 minut přikryjete. Poté nalijte přes síto. Můžete dochutit medem.

 

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *