PROČ VEJCE Z VOLNÉHO VÝBĚHU?

Přístup slepicím na pastvu umožňuje, aby jedly to, co je jim přirozené – trávu, červy a různý hmyz.  Protože slepice nejsou vegetariáni, ale všežravci. Pokud jsou slepice krmeny pouze zrním, je to pro ně nepřirozené, a jejich vajíčka (ani maso) nám žádnou kvalitu z hlediska výživy nenabídnou.

Někdo ve světlé barvě žloutku vidí klecový chov, jiný v oranžovém žloutku syntetická barviva. Popravdě řečeno, všechna vejce na obrázku níže pochází od nosnic z volného výběhu (což dle Evropské legislativy znamená, že nosnice musí mít během celého dne neomezený přístup do výběhu, který musí být pokryt převážně vegetací), a žádné vejce na obrázku nepochází od nosnic, kterým by byla do stravy přidávána umělá barviva. Nene, vše obstarala Matka příroda.

Slepice, které mají přístup na pastvu, získávají z luční trávy přírodní barviva zvané karotenoidy, které jsou následně součástí žloutku. Krom trávy mohou karotenoidy přirozeně získávat také z kopřiv, vojtěšky či měsíčku lékařského, nebo z kukuřice, která může být součástí jejich doplňkové krmné směsi, či ze slupek intenzivně barevné zeleniny či ovoce (např. od červené řepy, cukety či melounu), pokud je majitel obdaruje svými zbytky z kuchyně😊.

Karotenoidy však nejsou jen pigmenty, vynikají především svými antioxidačními vlastnostmi. Jejich příjem z potravin je spojen se sníženým rizikem vzniku rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění, makulární degenerace související s věkem a katarakty.

Krom vyššího podílu karotenoidů, nedávná studie Popova et al. (2020) zjistila, že vaječné žloutky od pasoucích se nosnic mají o 40 % vyšší množství vitaminu A a téměř dvakrát větší množství vit E v porovnání s vejci od nosnic, které přístup na pastvu neměly. Také poměr omega-6 ku omega-3 matným kyselinám byl nižší ve vejcích z volného výběhu, 15,35 versus 24,21. Doporučená hodnota tohoto poměru je v rámci zásad zdravé výživy 4.

 

ZDROJE

Popova T., Petkov E., Ayasan T., Ignatova M. (2020): Quality of Eggs from Layers Reared under Alternative and Conventional System. Braz. J. Poult. Sci.: 22(1).

Nařízení komise (ES) č. 589/2008 ze dne 23. června 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007, pokud jde o obchodní normy pro vejce. Dostupné z: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=celex:32008R0589

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *