PŘÍPRAVA KEFÍRU

KEFÍROVÁ HOUBA

Kefírová houba, známá také jako kefírová zrna nebo tibetská houba, je taková želatinová hmota, bez chuti a bez zápachu, která je ve skutečnosti specifickou a komplexní směsí prospěšných bakterií a kvasinek žijících v symbiotickém (harmonickém) vztahu. Kefírová zrna se jim říká proto, že zkrátka vzhledově přopomínají zrna. Někomu můžou také připomínat květák, ale kefírový květák zní poněkud divně, proto zůstaňme raději u houby nebo zrn. Tak či onak význam kefírové houby tkví v tom, že slouží k výrobě kefíru.

POSTUP ŘÍPRAVY DOMÁCÍHO KEFÍRU

  • Dejte kefírové houby do skleněné láhve se širokým otvorem (ideálně do široké zavařovací sklenice), přidejte mléko – jakýkoli druh mléka (kozí či kravské, pasterizované či ideálně nepasterizované).

Poměr kefírových hub a mléka by měl být ideálně: 1 polévková lžíce hub na 3 šálky mléka.

  • Zakryjte sklenici papírovým ubrouskem a upevněte gumičkou, nebo uzavřete víkem, aby do kefíru nanapadaly nečistoty.
  • Výroba kefíru při pokojové teplotě trvá většinou 24 hodin. V lednici déle, přibližně 48-72 hodin. 
    • Syrovátka by se měla ideálně tvořit u dna sklenice (viz obrázek níže), což znamná, že všechyn houbičky mají přístup k mléku a nejsou hladové.
    • Směs kefírových hub s mlékem můžete sem tam promíchat, ať se mléko dostane ke všem houbičkám.

Syrovátka by se měla ideálně tvořit u dna sklenice.

  • Než kefír začnete pít, je ho třeba přecedit přes plastový cedník. Poté už jej můžete začít pít okamžitě. Nebo si ho můžete dát ještě vychladit do lednice. Pořád ještě bude kysat, ale už ne v takové míře jako s kefírovými houbami.
  • Kefírové houby, které vám zůstaly v cedníku, můžete dát opět do čerstvého mléka a proces výroby kefíru opakovat. 
  • Pokud nechcete vyrábět další kefír, dejte houby do sklenice s trochou mléka, uzavřete víkem a skladujte v lednici. Kefírové houby je třeba přikrmovat – alespoň jednou za týden jí nalijte půl sklenice mléka. Ale doporučuji se kefír vyrábět raději po menších dávkách (po 500 ml) a pro
  • Pokud nechcete vyrábět kefír delší dobu, dejte houbu do čerstvého mléka a zamrazte.

Doporučuji udržovat neustálý proces výroby kefíru (raději vyrábět po menších dávkách (500 ml) a častěji). Vy si tak obstaráte přisun opravdu kvalitní potraviny a vaše kefírové houbičky nebudou muset hladovět a budou se množit.

Pokud nejste zvyklí pít fermentované potraviny, začněte s pitím kefíru raději po menších dávkách. Někdo zvládne už z počátku 250 ml, jinému tato porce může způsobit nadýmání nebo průjem (pokud trpí imbalancí střevního mikrobiomu (střevní flóry)), proto by měl zvolit raději 2 polévkové lžíce. Vše totiž záleží na složení vašeho střevního mikrobiomu. Doporučuji pít kefír o dávce 150 ml před jídlem pro podporu trávení. Pokud zvládáte větší dávku, můžete si jej dát na svačinu.

Pokud vám vrtá hlavou otázky, zda jsou 2 lžíce kefíru vůbec k něčemu dobré, věřte, že ano!

Už 1 lžíce kefíru připraveného pomocí kefírových hub může obsahovat až 150 bilionů kolonií tvořících jednotek mikroorganismů [1].

JAK ZACHÁZET S KEFÍROVOU HOUBOU

  • Při manipulaci s kefírovou houbou nepoužívejte žádné kovové nádobí.
    • nemíchat kovovou lžičkou, ale dřevěnou
    • nepoužívat kovový cedník, ale plastový
  • Kefírovou houbu nenechávejte ji na přímém slunci, ani ji nedávejte k radiátoru. 
  • Při výrobě kefíru nepoužívejte UHT mléko.
  • Pokud jedete na dovolenou, zalijte kefírovví houby větším množstvím čerstvého mléka a nechejte v lednici.
  • Pokud směs mléka s kefírovou houbou na povrchu zhnědne nebo zešedne, vzniklý kefír nepijte. Kefírovou houbu pořádně propláchněte pod vodou a opakujte proces výroby kefíru s čerstvým mlékem. Pokud se zhnědnutí/zešednutí bude opakovat, kefírové houby vyhoďte a pořiďte si novou.
  • Pokud se na kefíru objeví plíseň (např. žluté, zelené nebo černé barvy), houby vyhoďte.

SDÍLET

Komentář k příspěvku “PŘÍPRAVA KEFÍRU

  1. Pronajem salu Hradec Kralove says:

    „Kefir pijem kazde rano, okrem ciest, cize priemerne 5–6 dni v tyzd­ni, pri­b­lizne pol litra doobe­da.“ „Sko­ro denne, ale kolisa­vo, niekedy ziad­ny, niekedy aj pol litra. Z kefiru robim doma­ci kefirovy jogurt, ktory detom chuti viac, pri­padne s nim robim rych­le rana­jky: vlocky spolu s kefirovym jogur­tom.“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *