PŘÍPRAVA GHEE

V pár krocích si povíme, jak si připravit přepuštěné máslo neboli ghee.

Máslo pomalu zahříváme (bez pokličky) na nízkou teplotu. K roztopení 1 kostky másla je potřebný čas 15-20 min, při větším počtu kostek-zvyšte úměrně čas. Ghee můžete také připravovat v troubě. Do předehřáté trouby (na 60-120°C) dejte pánev s máslem.

Během zahřívání másla se odděluje mléčná sušina – na hladině vzniká pěna. Pomalu rozpouštějte máslo, na nic nespěchejte. Celý proces doprovází jemné bublávé/praskavé zvuky.

Pěnu postupně odebírejte do sklenice. Můžete ji pak použít na dochucení cereálních kaší.

Po odstranění mléčné sušiny a vody (vypaří se) zůstane pouze zlatavě žlutý olej.

Pokud tuk promícháte a netvoří se už žádná pěna, je hotovo. Také by už nemělo být slyšet žádné praskání.

Barva ghee by neměla být hnědá, jinak došlo při jeho přípravě k přepálení obsažených bílkovin. A takový produkt není vhodný ke konzumaci.

Tuk přeceďte přes čistou utěrku nebo plátýnko do sklenice. A máte hotovo. 

Ghee můžete skladovat v lednici nebo při pokové teplotě.

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *