PŘÍPRAVA PŘEPUŠTĚNÉHO MÁSLA (GHEE)

V pár krocích si povíme, jak si snadno připravíte tradiční přepuštěné máslo neboli tzv. ghee.

Máslo pomalu zahřívejte (bez pokličky) na nízké teplotě. K roztopení 1 kostky másla je potřebný čas 15-20 min, při větším počtu kostek-zvyšte úměrně čas.

Během zahřívání másla se odděluje mléčná sušina – na hladině vzniká pěna. Pomalu nechte rozpouštět máslo, na nic nespěchejte. Celý proces doprovází jemné bublávé/praskavé zvuky.

Pěnu postupně odebírejte do jiné sklenice, než máte připravenou pro přepuštěné máslo. Co pak udělat s pěnou? Můžete ji použít na dochucení cereálních kaší namísto sirupu či medu. Pěna je bohaté na mléčný cukr (laktóza). Nebo ji dejte slepicím:-)

Po odstranění pěny a vody (vypaří se) zůstane pouze zlatavě žlutý olej. 

Pokud tuk promícháte a netvoří se už žádná pěna, je hotovo. Také by už nemělo být slyšet žádné praskání.

Barva ghee by neměla být hnědá a na jeho dně také nesmí být žádné hnědé sraženiny, jinak došlo při jeho přípravě k přepálení obsažených bílkovin. A takový produkt není vhodné jíst.

Tuk přeceďte přes čistou utěrku nebo plátýnko do sklenice s širokým otvorem (např. zavařovací sklenice). A máte hotovo. 

Ghee můžete skladovat v lednici nebo při pokojové teplotě.

Dobrou chuť.

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *