OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Typická vůně, nasládlá chuť, mazlavý zlatavý povrch… Olomoucké tvarůžky buď milujete, nebo nenávidíte. 

Olomoucké tvarůžky patří mezi zrající sýry. Že se jedná o český výrobek, snad nemusím zdůrazňovat. Vyrábějí se z odtučněného tvarohu, který se naloží do soli a nechá několik týdnů zrát. Poté se smíchá s regulátory kyselosti (jedlá soda, uhličitan vápenatý), prohněte a tvaruje do koleček, věnečků a jiných tvarů. Po dobu několika dní pak (již) tvarůžky zrají v sušárně, během čehož se na jejich povrchu tvoří nepravé kvasinky (Torulopsis, Candida, Oospora), které rozkládají kyselinu mléčnou – to jenom kdyby vás to zajímalo:-) Zajímavé určitě ale je, že se následně koupou ve vodní lázni s přídavkem soli a mazové bakteriální kultury (Brevibacterium linens). Tato zrací kultura pak může být natolik aktivní, že na povrchu výrobku vytváří oranžové až nahnědlé zbarvení (někdy i s vysráženou krupičkou). Nebojte se, tyto pihaté tvarůžky jsou vhodné ke konzumaci.

A znovu šup do sušárny, kde probíhá již poslední krok, a to zrání tvarůžků, během něhož vzniká na povrchu maz. Zrání probíhá od povrchu do hloubky – proto zrání pod mazem.

Jak již postup výroby napovídá, tvarůžky patří mezi sýry nízkotučné. Obsahují…ehm vlastně téměř NEOBSAHUJÍ TUK! Jsou také výborným zdrojem VÁPNÍKU, stejně jako ostatní sýry. A stejně jako jiné potraviny živočišného původu obsahují PLNOHODNOTNÉ BÍLKOVINY. A že jich je opravdu hodně: 100g balíček tvarůžků dodá stejné množství bílkovin jako 120g plátek kuřecích prsou. 

Jediným negativem, který tento sýr má je VYSOKÝ OBSAH SOLI. Balíček tvarůžků (100 g) vám dodá celodenní maximální doporučené množství soli (5 g). Trpíte-li vysokým krevním tlakem, tvarůžky zařazujte do jídelníčku v přiměřeném množství i frekvenci. Kdo může tento vyšší obsah soli ocenit? Sportovci! U nich je doplnění sodíku po náročném tréninku žádoucí. 

TŘIKRÁT ANO OD NUTRIČNÍHO TERAPEUTA:

    • Vysoký obsah kvalitních bílkovin
    • Zdroj vápníku
    • Nízký obsah tuk

Olomoucké tvarůžky jako nízkotučnou alternativou sýru Romadur

Olomoucké tvarůžky jako nízkotučnou alternativou sýru Romadur

ZDROJE:

ŠUSTOVÁ, Květoslava a Vladimír SÝKORA. Mlékárenské technologie. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2013. ISBN 978-80-7375-704-5.

BEDNÁŘOVÁ, Kateřina. Tvarůžková kuchařka: slané i sladké pochoutky z tradičního moravského sýra. Praha: Došel karamel, 2017. ISBN 978-80-906960-0-6.

WORLD HUMANITY ORGANISATION (WHO). Salt reduction [online]. 2016. Dostupné z: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs393/en/

CLARK, Nancy. Nancy Clark’s sports nutrition guidebook. 3rd ed. Champaign, IL: Human Kinetics, c2003. ISBN 0-7360-4602-X.

 

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *