JAK CHUTNÁ RUMUNSKO

Trávila jsem úžasný víkend v Rumunsku, a jako správná nutriční terapeutka jsem samozřejmě ochutnávala místní kuchyni a poctivě si vše fotila. Takže bych se teď s vámi ráda podělila o rumunské dobroty. 

Nejtypičtějším rumunským jídlem je kukuřičná kaše mămăligă (neboli polenta). Nejčastěji se zde podává vepřové maso a na stole je vždy po ruce bílý chléb. 

Pokud pojedete do Rumunska, rozhodně nečekejte nic dietního:-) 

Snídaně (domácí rajčata větší než má pěst)

Snídaně (domácí rajčata větší než má pěst)

Telemea je sýr podobného typu jako balkánský, jen méně slaný.

Předkrm

Hovězí vývar

Hovězí vývar

Grilovaný pstruh s kukuřičnou kaší mămăligă, česnekový dresing (Albota, Trout Farm)

Grilovaný pstruh s kukuřičnou kaší mămăligă, česnekový dresing (Albota, Trout Farm)

TRADIČNÍ RUMUNSKÝ POKRM

Vepřové maso a sarmale s kukuřičnou kaší mămăligă

Vepřové maso a sarmale s kukuřičnou kaší mămăligă

Sarmale jsou zelné listy plněné směsí mletého masa a rýže. Pokrm se jí se zakysanou smetanou, kukuřičnou kaší mămăligă nebo bílým chlebem.

A nejlepší nakonec: Papanaşi – tvarohová kobliha politá zakysanou smetanou a džemem. Pozor: Jedna porce tohoto dezertu je spíš pro dva strávníky než pro jednoho:-)

Papanaşi

Papanaşi

 

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *