Pokračujte s pokrmy z I.fáze – vývary z kostí a kloubů, zeleninové polévky, a potraviny s probiotickými bakteriemi (šťáva z fermentované zeleniny a kysané mléčné výrobky). Vývary a zázvorové čaje popíjejte jako nápoj.
V této fázi nás čeká pár změn, zejména budeme zvyšovat porce již konzumovaných potravin z I. fáze, a nové potraviny také přidávat. Vše je opět ovlivněno individuální tolerancí jedince k daným potravinám, na nic nespěchejte.
- Zvyšte porce fermentovaných potravin, tedy s každou porcí polévky nebo sklenicí vývaru si dejte sklenici šťávy z fermentované zeleniny.
- Pokud jste doposud nezavedli kysané mléčné výrobky, nyní je ten správný čas, například kefír, zakysanou smetanu, jogurt.
- Do polévky/sklenice vývaru přidávejte syrový žloutek (nejlépe z domácích vajec nebo BIO chovů).
- Začněte s 1 žloutkem denně.
- Postupně počet žloutků zvyšuje, až budete jíst žloutek s každou porcí polévky a vývaru.
- Pokud budete žloutky dobře snášet, můžete do polévky přidat vejce na měkko (bílek je uvařený a žloutek ještě lehce syrový).
- Počet konzumovaných polévek i vejcí za den není nutné omezovat.
- Přidejte dušené maso s dušenou zeleninou (např. italský casserol).
- Stále se vyhýbejte koření, vhodné jsou pouze čerstvé bylinky, sůl a pepř.
- Vybírejte tučné maso, množství konzumovaného živočišného tuku by mělo být co největší. Čím více živočišných tuků, tím rychlejší je zotavení.
- Přidejte fermentovanou rybu a gravlax (švédský pokrm). S velikostí konzumované porce opět začínejte pomalu (od mlaého kousku, po celou porci).
- Zařaďte do jídelníčku domácí přepuštěné máslo (ghee).
- Je lépe tolerováno oproti klasickému čerstvému máslu (protože neobsahuje laktózu a mléčné bílkoviny).
- Ze začátku přidávejte lžičku s každou porcí polévky, postupně zvyšujte.