TIP NA KNIHU: GUT AND PSYCHOLOGY SYNDROME (GAPS), Dr. Natasha Campbell-McBride

„Při narození je dítěti předáván matčim mikrobiom. Dobrý či špatný, dítě dostane, co dostane.“

„Krátká doba kojení (nebo dokonce jeho absence), časté užívání antibiotik, u dívek také užívání antikoncepce, konzumace zpracovaných potravin a mnohé další faktory pak mohou přispět k nerovnováze střevnímho mikrobiomu (střevní flóry).“

„Zdá se, že zdravý dětský trávicí systém je klíčový pro podporu správného psychického vývoje.“

„Kvalita střevního mikrobiomu se v průběhu generací výrazně zhoršila. Dnes existují nemoci, které neexistovaly před 50 lety.“

Představa o zdraví střeva konečně vstupuje do hlavního proudu. Což je tak trochu ironické, vzhledem k tomu, že nás už  Hippokrates, otec moderní medicíny varoval: „Všechny nemoci začínají ve střevech.“

Gut and psychology syndrome (GAPS), Dr. Natasha Campbell-McBride

Autorkou knihy Gut and psychology syndrome je Dr. Natasha Campbell-McBride, zakladatelka The Cambridge Nutrition Clinic a tvůrce protokolu GAPS. Kniha popisuje princip tohoto protokolu a je hlavním nástrojem k jeho pochopení.

Dr. Campbell-McBride ěří ve spojitost a vzájemném vlivu mezi poruchami učení, výběrem potravin a nápojů, a stavem trávicího systému. Na základě osobních a klinických zkušeností s nespočtem dětských i dospělých pacientů trpících neurologickými poruchami a psychiatrickými stavy navrhla GAPS protokol, který se zabývá vlivem střevního mikrobiomu na psychický a zdravotní stav.

Účelem tohoto protokolu je léčba výstelky střev, obnova rovnováhy střevního mikrobiomu a posílení imunitního systému. Tohoto cíle je dosaženo prostřednictvím specifického způsobu stravování tzv. GAPS diety.

 

 

 

 

 

 

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *