Studie ukazují, že hořká čokoláda (70-85%) má více antioxidantů než většina potravin, a má přímý vliv na zlepšení inzulínové sensitivity. Ale zároveň se jedná o energeticky denzní potravinu, jejíž nadměrná konzumace může přispívat k nárůstu hmotnosti, včetně zdravotních komplikací s ní spojených [1] .
Ačkoli má mléčná čokoláda podobnnou energetickou hodnotu (2 290 kj/100 g) hořké čokoládě (85%) (2 485 kj/100 g), přesto lze vybrat vhodnější alternativu. Tyto čokolády se totiž značně liší v množství jednoduchého cukru.
Předpokládejteme, že 1 kostka cukru obsahuje 5 g jednoduchých cukrů.
Přínosy mírné konzumace kakaa nebo hořké čokolády (>70 % obsahu kakaa) převažují nad možnými riziky její konzumace [1].
[1] KATZ, David L., Kim DOUGHTY a Ather ALI. Cocoa and Chocolate in Human Health and Disease. Antioxidants & Redox Signaling [online]. 2011, 15(10), 2779-2811 [cit. 2020-02-11]. DOI: 10.1089/ars.2010.3697.
Přesně tak, děkuji za článek. Musím naprosto souhlasit, jen bych chtěla vyzdvihnout lidi k tomu aby jedli čokoládu poctivou z čokoládoven a ne ty přeslazené, nezdravé milky a oriony. Martina