ČAS NA ŠÁLEK KÁVY

Káva je oblíbený  nápoj, který se pije po celém světě, a své místo ve zdravém životním stylu rozhodně má. Neobsahuje totiž jen kofein, ale ještě dalších tisíc antioxidantů.

přiměřeném množství, což je 3 až 5 šálků o 200 ml denně (přibližně do 400 mg kofeinu), má káva pozitivní účinky na zdraví – snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, diabetu mellitus II. typu a může mít preventivní účinky na vznik Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby [1].

Množství kofeinu v kávě a jiných nápojích a potravinách se liší. Závisí na procesu výroby, původní surovině a dalších faktorech [2]. Níže uvedené údaje (viz. obrázek) jsou jen přibližné.

Obsah kofeinu a velikosti porce potravin/nápojů jsou v jednotlivých zemích rozdílné [3].

http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/efsaexplainscaffeine150527.pdf

Káva je vyhledávána především pro své povzbuzující účinky – zvyšuje pozornost a koncentraci a brání proti ospalosti a únavě – to vše, díky kofeinu a jeho schopnosti stimulovat aktivitu centrálního nervového systému. Tyto účinky vrcholí zpravidla do 45 minut po vypití kávy a v průběhu cca 4 hodin postupně klesají. Délka doby nejen jejich nástupu, ale i poklesu závisí na mnoha faktorech – věku, tělesné hmotnosti, jak často je káva konzumována a celkovém zdraví jedince. Jelikož si lze na kofein vytvořit toleranci, pravidelní konzumenti kávy mohou být na něj méně citliví než příležitostní [2]. 

Nadměrné množství kofeinu může způsobit úzkost a třes [2]. Káva neškodí spánku, nemá vliv na jeho kvalitu a nezpůsobuje nespavost. Může však výrazně prodlužovat dobu než usnete [9].

Bohužel káva nemusí být vhodná pro každého. Její konzumaci by měli omezit lidé, kteří prodělali srdeční příhodu, trpí dlouhodobě zvýšeným krevním tlakem, gastroezofageálním refluxem, vředy a lidé užívající beta-blokátory [2].  A vzhledem k tomu, že kofein prochází placentární bariérou a dostává se do mateřského mléka, by měly také těhotné a kojící ženy snížit denní příjem kávy. The American College of Obstetricians & Gynecologists, the March of Dines stejně jako EFSA (a jistě i spousta dalších organizací) doporučují v těhotenství a během kojení maximální denní příjem kofeinu do 200 mg [4–6].  Vyšší příjem by mohl zvyšovat riziko, spontánního potratu, předčasného porodu a špatného růstu plodu [7, 8].

Káva je historický nápoj, uplynulo již 400 let od doby, kdy se poprvé dostala do Evropy. Během té doby byla podrobně zkoumána a její účinky testovány a popisovány. Z nepřeberného množství informací, které však o kávě máme, mohou být již některá zcela zastaralá a novými poznatky vyvrácená. Co je pravda a co je výmysl?-  O tom až v dalším článku.

ZDROJE:

[1]       HIGDON J. Coffee. Oregon State University Linus Pauling Institute Micronutrient Information Center website [online]. 28. duben 2014 [vid. 2018-05-26]. Dostupné z: http://lpi.oregonstate.edu/mic/food-beverages/coffee

[2]       DUYFF, Roberta Larson. Academy of Nutrition and Dietetics Complete Food and Nutrition Guide, 5th Ed. 5th edition. New York: Houghton Mifflin Harcourt, 2017. ISBN 978-0-544-52059-2.

[3]       EFSA explains risk assessment: Caffeine. European Food Safety Authority [online]. [vid. 2018-05-26]. Dostupné z: https://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/efsaexplainscaffeine150527

[4]       Caffeine Intake During Pregnancy [online]. [vid. 2018-05-26]. Dostupné z: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/caffeine-intake-during-pregnancy/

[5]       Caffeine in pregnancy [online]. [vid. 2018-05-26]. Dostupné z: http://www.marchofdimes.org/pregnancy/caffeine-in-pregnancy.aspx

[6]       Scientific Opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal [online]. 2015, 13(5), 4102. ISSN 1831-4732. Dostupné z: doi:10.2903/j.efsa.2015.4102

[7]       GONZALEZ DE MEJIA, Elvira a Marco Vinicio RAMIREZ-MARES. Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in endocrinology and metabolism: TEM [online]. 2014, 25(10), 489–492. ISSN 1879-3061. Dostupné z: doi:10.1016/j.tem.2014.07.003

[8]       CHEN, Ling-Wei, Yi WU, Nithya NEELAKANTAN, Mary Foong-Fong CHONG, An PAN a Rob M. VAN DAM. Maternal caffeine intake during pregnancy is associated with risk of low birth weight: a systematic review and dose-response meta-analysis. BMC medicine [online]. 2014, 12, 174. ISSN 1741-7015. Dostupné z: doi:10.1186/s12916-014-0174-6

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *