BANÁNOVÝ CHLEBÍK

Banánový chlebík bez přidaného cukru, a přesto sladký? Klíčovou surovinou v receptu jsou velmi zralé banány, tj. banány s hnědými skvrnami. Takové banány se vyznačují velmi sladkou chutí, jsou bohaté na jednoduché cukry, které jsou pro organismus pohotovým zdrojem energie. Zelené či zelenožluté banány naopak obsahují polysacharid zvaný škrob, který se postupně rozkládá na jednodušší cukry. Energie se tak z něj uvolňuje pozvolna po delší dobu.

Ingredience

  • 2 zralé banány
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 80 ml podmáslí
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky kypřícího prášku
  • lžíce skořice
  • lžička vanilkového extraktu
  • 160 g mouky (80 g celozrnné mouky, 80 g bílé hladké mouky)
  • 2 bílky

Postup přípravy:

Předehřejte si troubu na 180° C. 

Banány rozmačkejte vidličkou. Přidejte podmáslí, jedlou sodu, kypřící prášek, skořici, vanilkový extrakt a olej. Důkladně promíchejte. Banánovou směs smíchejte s moukou a na závěr přidejte vyšlehané bílky. Těsto nalijte do olejem a moukou vymazané chlebové formy nebo použijte papír na pečení. Do chlebíku mžete přidat nebo jej ozdobit brusinky či ořechy.

Pečte na 45 minut na 180°C nebo tak dlouho, až vytáhnete párátko zapíchnuté do těsta čisté.

Banánový chlebík

Banánový chlebík

 

Nutriční hodnoty:  doplním později spolu s přesnou gramáží surovin (banány, bílky)

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *